Kako potvrđujemo kvalitet

Kvalitet danas predstavlja dominantni faktor konkurentnosti na svetskom tržištu. Naravno, bile su potrebne godine kako bi proces standardizacije dostigao današnji nivo gde svakako nije kraj.

15321004-check-list-gmp-haccp-iso-9001-and-14001-systemSve je počelo tako što je Međunarodna organizacija za standarde ISO (Internacional Organization for standardization) uspostavila Sistem menadžmenta kvalitetom ( QMS – Quality Management System ) koji obuhvata sve poslovne funkcije i sve zaposlene sa ciljem da se upravlja procesima koji utiču na kvalitet proizvoda. ISO 9000 grupa standarda je uvedena 1987. A ovo su neki od standarda:

Standard ISO 9001 je koncipiran u menadžmentu kvaliteta QMS koji obezbeđuje da proizvodi i usluge preduzeća, koje ga uvede i održava, zadovoljava potrebe i zahteve kupaca i korisnika usluga kao i stalni razvoj u tom pravcu. Jedna od glavnih prednosti ISO 9001 jeste njegova primenljivost na sve vrste poslovanja. Razvijen je korišćenjem osam osnovnih principa upravljanja kvalitetom. Oni pružaju čvrste temelje koje viši rukovodioci prepoznaju kao ključ za pokretanje uspešnog poslovanja.

ISO 14000 grupa standarda je koncipirana u ekološkom menadžmentu. Organizacije koje ga uvedu smanjuju štetne efekte na okolinu uzrokovane njihovim aktivnostima, kao i da rade na unapređenju zaštite okoline.

ISO 22000:2005 je prvi međunarodni standard za upravljanje bezbednošću hrane (Food safety management systems). ISO 22000 standard se odnosi na sve organizacije u lancu ishrane i definiše zahteve Sistema upravljanja bezbednošću hrane. Osnova ovog standarda su principi HACCP sistema za pružanje bezbednog krajnjeg prehrambenog proizvoda. ISO 22000 je prvi standard koji mogu koristiti svi članovi lanca snabdevanja hranom. To uključuje i dobavljače neprehrambenih proizvoda i usluga, kao što su proizvođači opreme i ambalaže, kao i davaoci logističkih usluga.

HACCP je sistem za bezbednost hrane koji se bazira na naučnim osnovama i iskustvima iz prakse, gde se kroz verifikaciju i validaciju primenjenih mera za kontrolu i bezbednost proizvoda te unapređenje i primenu novih saznanja postiže da se konstantno podiže nivo u upravljanju procesima proizvodnje u smislu zdravstvene ispravnosti i bezbednosti.

NSF ( National Sanitation Fondation) je USA standard koji priznat od strane GFSI ( Global Foof Safety Initiative) i u oblasti flaširanja vode predstavlja visoko cenjen certifikacioni program za ocenu kvaliteta i zdravstvene ispravnosti flaširane vode u proizvodnji i skladištenju za punionice vode i trgovačke lance širom sveta.

Ovakvo konstantno unapređenje omogućuje postojanje održivog sistema za upravljenje bezbednošću prehrambenih proizvoda. Poštovanjem i primenom ovog sistema u svim našim proizvodnim celinama omogućuje nam da na tržište isporučujemo proizvode koji su zdravstveno ispravni i bezbedni. haccp

Delta Agrar ima izuzetno uspešnu tradiciju u proizvodnji hrane. Zahvaljujući dugogodišnjem sistemskom radu i posvećenosti postizanju i održavanju najviših standarda kvaliteta proizvoda i usluga, naša kompanija se nalazi u samom vrhu po pitanju kvaliteta i bezbednosti hrane u Srbiji.

Duško Škorić
Delta Agrar
Menadžer kvaliteta

Podeli

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.