Zdrave grickalice

Apetisani su odlična alternativa za nezdrave grickalice, koje se prže u velikoj količini ulja i sadrže dosta zasićenih masti. Umesto zasićenih masti, apetisani sadrže mononezasićene i polinezasićene masti, koje povoljno utiču na stanje srca i krvnih sudova. Idealno je da se apetisani kombinuju sa muslijem ili kuvanim žitaricama, jer se tako zbog raznovrsnog sastava aminokiselina povećava biološka vrednost obroka.

Najpoznatiji među apetisanima, jeste kikiriki. Jumbo linija sastoji se od prženog kikirikija i šest vrsta pečenih – u ljusci, oljušteni neslani, oljušteni slani i kikiriki sa ukusima pikant, wasabi i  orient. Od minerala koje sadrži kikiriki ,najvažniji su gvožđe i cink. Posebno treba istaći da kikiriki ne sadrži holesterol.

Jedna od najzdravijih namirnica u ljudskoj ishrani je badem, bogat izvor antioksidanasa, vitamina E, magnezijuma, kalcijuma, biljnih vlakana i proteina. Jumbo linija sadrži tri vrste badema: prženi oljušteni, jezgro i sa ukusom soli i dima. Porcija badema od 30 grama zadovoljava dnevne potrebe organizma za vitaminom E, koji pozitivno deluje na rad srca.

Lešnik važi za jednu od energetski najvrednijih namirnica. Naučno je dokazano da mešavina vitamina B koju sadrži lešnik doprinosi nervnoj stabilnosti, koja zajedno sa lipidima i masnim kiselinama poboljšava rad mozga. Takođe, lešnik se preporučuje kod hroničnih tegoba jer sadrži serotonin, tzv. hormon sreće, koji smanjuje osetljivost na bol i povoljno utiče na raspoloženje.

Nutricionisti savetuju da se tokom dana kombinuje unos različitih apetisana, pa je iz tih razloga Florida Bel jedina na domaćem tržištu ponudila različite mikseve koštunjavog voća. U okviru Jumbo linije nalaze se Fantasia mix, Student Mix, Koktel mix i Sport mix, koji pored apetisana sadrže i suvo voće.

Zdrave grickalice, kikiriki, badem i lešnik odlična su zamena za obrok. Istraživanja pokazuju da apetisani povećavaju energiju, pa ih treba konzumirati za doručak ili kao užinu pre sportskih aktivnosti. Mogu se grickati i u toku gledanja dobrog filma ili utakmice, ali naša preporuka je da ih konzumirate kao dodatak jelu ili kolaču.

Predlog za slatkiš sa kikirikijem: Energy balls – energetske kuglice (dolcevita.rs)

Med i kikiriki daju energiju odmah, a ovsene pahuljice i semenke je oslobadjaju duže vreme što ovaj slatkiš čini idealnim za sportiste. Deca ih mogu jesti za užinu, a odrasli kao obrok na poslu.

Sastojci neophodni za 40 kuglica:

Mera je čaša od 2dl.

4 čaše ovsenih pahuljica, ½ čaše lanenog semena, ½ čaše semenki sunokreta i bundeve, 1/2 čaše suvog grožđa ili brusnice, 1/2 čaše crna čokolada, izlomljene, 1 čaša kikirikija, 1 čaša badema, 1/2 čaše meda
1. Sve suve sastojke pomešati u većoj činiji.
2. Dodati med pa sve dobro izmežati drvenom kašikom.     Dobićete prilično lepljivu masu.
3. Rukom pravite kuglice veličine ping pong loptice. Stavljajte ih u papirne korpice. Možete ih odmah jesti ali su mnogo ukusnije ako prenoće u frižideru.
U dobro zatvorenoj kutiji mogu stajati 7 dana, a u zamrzivaču do 3 meseca.
Umesto kikirikija možete koristiti kikiriki puter.

Uživajte uz zdrave grickalice iz Jumbo linije!

Miona Tadić
Koordinator za razvoj proizvoda
Florida Bel

Podeli

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.