Zaštita kukuruza od korova

Uspešno suzbijanje korova u kukuruzu podrazumeva pravilnu primenu agrotehničkih i hemijskih mera. Kao širokoredni usev, kukuruz ima veliko rastojanje između redova i biljaka u redu. Rast u prvim fazama razvića je sporiji, što pogoduje korovima da rastu i razvijaju se. Primenom herbicida omogućujemo kukuruzu da raste i razvija se bez konkurencije korova.

Posle setve a pre nicanja ( pre-em) kukuruza, mogu se primeniti herbicidi za suzbijanje jednogodišnjih uskolisnih i širokolisnih korova. Za suzbijanje prvenstveno uskolisnih korova (divlji sirak iz semena, korovsko proso, muhari ) kao i nekih širokolisnih (pepeljuga, štir, pomoćnica) mogu se primeniti preparati na bazi aktivne materije Acetohlor. Na dobro pripremljenom zemljištu Acetohlor će stvoriti fini herbicidni sloj koji će onemogućiti rast korova duži vremenski period. Nepovoljni vremenski uslovi (puno kiše, hladno) usporavaju nicanje kukuruza i pojačavaju delovanje aktivne materije Acetohlor što može negativno da utiče na usev. Acetohlor pored aktivne materije može sadržati i protektant koji štiti kukuruz u nicanju od nepovoljnog uticaja herbicida. Radi proširenja delovanja na širokolisne semenske korove Acetohlor se može primeniti u kombinaciji sa herbicidom na bazi Terbutilazina.

Jedno od najkompletnijih rešenja za suzbijanje korova u usevu kukuruza je primena herbicida LUMAX 537,5 SE.

Posle nicanja kukuruza i korova primenjuju se tzv. korektivni herbicidi. Neophodno je da proizvođači obiđu svoje parcele i utvrde koji su korovi prisutni (uskolisni, širokolisni ) i u kojoj su fazi razvoja. Prema korovima koji dominiraju na njivi i prema fazi porasta useva i korova, treba izabrati herbicid ili kombinaciju herbicida za primenu.

Širokolisni korovi koji se tretiraju herbicidima posle nicanja, najosetljiviji su na herbicide u fazi razvoja 2-4 lista i tada je uspeh najbolji, a uskolisni korovi ( divlji sirak, muhar ) kada su u porastu 10–20 cm .

Herbicidi koji sadrže aktivnu materiju 2,4-D LENTEMUL D primenjuju se do četvrtog lista kukuruza i dobro suzbijaju širokolisne jednogodišnje korove (ambrozija, pepeljuga, tatula, samonikli suncokret, štir, dvornici, gorušica, boca, pomoćnica..), kao i višegodišnje (poponac, palamida).

Herbicid ZEAGRAN 340-SE primenjuje se u suzbijanju širokolisnih korova u kukuruzu u fazi porasta 2-4 lista kukuruza. Osim Terbutilazina, sadrži i aktivnu materiju Bromoksinil, koja postiže efekat prženja na listu korova.

Za suzbijanje uskolisnih korova (muhari, divlji sirak iz rizoma…) odlične rezultate daje primena herbicida iz grupe sulfonilurea kao što je KRUZ 40-SC. Ubrzo posle tretiranja dolazi do zaustavljanja korova u porastu, a prvi simptomi su pojava crvenila listova korova.

Odlični rezultati u suzbijanju divljeg sirka , postižu se i herbicidom AMURG 25-WG uz dodatak okvašivača MAGIS .

Stručno-savetodavna služba Delta Agrara

Podeli

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.