Brašno je oduvek bilo jedan od ključnih sastojaka jela na srpskoj trpezi. Iako se najčešće misli na pšenično, u našoj kuhinji zastupljeno je i ražano i heljdino brašno. Davnih dana, brašno je dobijano mlevenjem između dva mlinska kamena, od kojih bi se jedan okretao. Danas se u proizvodnji brašna koriste parni i električni mlinovi velikih kapaciteta.
U fabrici Danubius iz Novog Sada velika pažnja poklanja se praćenju aktuelnih svetskih trendova u industriji mlinarskih proizvoda i, shodno tome, primenjuje najsavremenija tehnologija u proizvodnji brašna. Zahvaljujući najmodernijem mlinu u ovom delu Evrope, Danubius dnevno proizvede 250 tona najkvalitetnijeg brašna, različitih vrsta, za sve namene.
Najčešće upotrebljavano brašno u domaćinstvu je pšenično brašno koje se dobija mlevenjem prethodno dobro primpremljene i očišćene pšenice. Proizvodi od pšenice, odnosno brašna – pšenični hleb, peciva, testenine i drugi proizvodi predstavljaju gotovo kompletne namirnice (složeni ugljeni hidrati, belančevine, masti, mineralne materije i vitamini), i smatraju se zdravom hranom, u razumnoj količini.
Strukturu pšeničnog zrna čine omotač, endosperm (unutrašnji deo) i klica. Mlevenjem pšenice, od omotača se dobijaju mekinje, a od endosperma brašno. Tip brašna ukazuje na količinu mineralnih materija (pepela) u brašnu – što je veći udeo sredine pšeničnog zrna, brašno je nižeg tipa (T400, T500), a što je veći udeo omotača, brašno je tamnije, višeg tipa (T850, T1100, T1400). Bela brašna bogatija su skrobom i proteinima, dok tamnija brašna imaju veći udeo masti, mineralnih materija, vitamina i dijetetskih vlakana.
Danubius je nedavno na tržište plasirao pravo crno pšenično brašno, koje sadrži 80 do 90% sastojaka zrna. Ovo brašno je nutritivno bogato zbog visokog sadržaja proteina, vitamina, minerala i dijetetskih vlakana. Hleb od crnog brašna je vlažnije sredine, punog ukusa i bolje zadržava svežinu od belog hleba.
Nije tajna da je pravljenje specijaliteta od brašna jedna forma umetnosti. Crno pšenično brašno učiniće da ti specijaliteti budu i zdraviji. Danubius je bio i ostaće pravi saveznik u iskazavanju vaše kulinarske mašte.
Marija Rakić
Danubius
Marketing menadžer