Graham brašno dobija se posebnom tehnologijom pripreme i mlevenja celog zrna pšenice. Naziv je dobio po Silvesteru Grejamu (Sylvester Graham), jednom od začetnika pokreta za zdravu ishranu u Americi. Ovaj pokret zalagao se za izbacivanje iz upotrebe belog brašna i industrijski prerađene hrane. Silvester Grejam savetovao je prelazak na prirodnu hranu i brašno od celog zrna pšenice, koje nije prošlo kroz izbeljivanje, odnosno proces hemijske obrade.
Graham brašno dobija se tako što se delovi zrna pšenice melju odvojeno: unutrašnjost zrna ili endosperm se dobro usitnjava i od njega nastaje belo brašno, dok se klica i ljuska ili mekinja melju krupno. Njihovim spajanjem nastaje brašno tamnije boje i grublje strukture, koje se koristi za pečenje.
S obzirom na to da se dobija od celog pšeničnog zrna, graham brašno ima izvrsne nutritivne vrednosti. Izuzetno je bogato vitaminima E i B-kompleksa, mineralima natrijuma, kalcijuma, kalijuma i gvožđa i proteinima.
Usled malog procentualnog sastava glutena, mogućnost pravljenja peciva je smanjena i zbog toga se preporučuje mešanje sa belim pšeničnim brašnom. Na taj način pecivo postaje rastresitije. Graham brašno ne treba prosijavati, jer će u tom slučaju krupniji i najzdraviji djelovi ostati neiskorišćeni.
Pogodno je za pripremanje integralnog hleba i raznih vrsta peciva. Kao i namensko crno, graham brašno nezaobilazan je deo ishrane kod ljudi koji vode računa o zdravom načinu života. Hleb od graham brašna braon je boje, ima nešto grublju strukturu, sočnog je ukusa i povećane biološke vrednosti usled sadržaja biljnih vlakana, vitamina i mineralnih materija.
Parče hleba od graham brašna na 100 g ima oko 200 kcal, od crnog brašna oko 250 kcal, dok isto parče belog hleba ima 240 kcal. Graham hleb od brašna celog zrna predlaže se u ishrani dijabetičara, sportista i osoba u razvoju.
Kompanija Danubius proizvodi Graham brašno za integralni hleb i pakuje ga u pakovanje od 900 grama.
Bojana Labus i Marko Vidović
Obozavam hleb od ovog brasna, iskljucivo njega kupujem. Preukusan je. Mada bih volela da znam razliku izmedju ovog brasna i crnog, iako preferiram ukus integralnog hleba.