Kretanje otpada – zašto je važno izveštavanje?

Članice Delta Agrar Grupe izvestile su Agenciju za zaštitu životne sredine o kretanju otpada, a Vi?

zastita-zivotne-sredineDržava na osnovu podataka koje dobija od pravnih lica ima uvid u količine otpada i zagađenja, kao i načine zbrinjavanja, što joj daje mogućnost da pravi strategije i planove šta treba poboljšati i gde treba ulagati u oblasti ekologije.

Uvid u ove podatke daje osnovu za donošenje novih propisa. Ovakav način izveštavanja može da posluži i za bolju komunikaciju i odnose između preduzeća i lokalnih zajednica, kao i između lokalnih zajednica i države, a sve u cilju pronalaženja zajedničkih rešenja za sanaciju zagađenja.
Ovi podaci mogu biti od velikog značaja i za preduzeća, jer na osnovu njih mogu dodatno unaprediti svoje strategije poslovanja. Ukoliko svi budemo shvatili značaj ovakve baze podataka, od pojedinaca do države, pitanje zaštite životne sredine ćemo rešavati zajedno na mnogo zdraviji i zeleniji način!

delta_agrarAko ste se pitali šta Vi imate od toga što pratite količine i kretanje otpada, gde ste ih i kako proizveli, evo odgovora. Pored ispunjene zakonske obaveze i „mirne glave“ kada je inspekcija u pitanju, informacije o otpadima Vam koriste u tome što imate uvid u realno stanje. Na osnovu toga možete donositi odluke i tražiti načine kako da smanjite količine ili da upravljate njima na bolji način. Takođe, možete sniziti troškove ili čak povratiti deo novca. Tim putem kada krenete možete doći i do ideja kako bi taj otpad mogao da se iskoristi za neki deo procesa koje imate ili kao proizvodnja energije.

Mogućnosti su razne. Važno je da ih dobro iskoristimo.

Tim Delta Agrara za zaštitu životne sredine

Pročitajte više o i pravilnom upravljanju otpadom.

Podeli

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.